Fuss a terhesség alatt?!

Running-for-Two

Rengetegen kérdezgetnek a várandósság alatti futásról, így gondoltam itt az ideje megosztani a tapasztalataimat. Természetesen mindenkinek a saját edzettségének és állapotának megfelelően kell mérlegelni, hogy nekivágjon-e. Mindenképpen csak akkor kezdjetek neki, ha előtte is edzettetek és egyeztettetek az orvossal.

az első trimeszter alatt a séta is nehezemre esett, így akkor nem is erőltettem. egyébként is azt tanácsolják, hogy amíg a baba nem tapad meg tökéletesen, addig minden megerőltető aktivitást kerülni kell. szerintem nem is véletlen, hogy nem esett jól, a testem jelzett, hogy most nyugalom és pihenés kell! fontos, hogy az ember ismerje a testét és figyeljen annak a jelzéseire, ez kiemelten igaz a gyerekvárás időszaka alatt. a 12. hét leteltével az orvosomtól is zöld utat kaptam és az erőm is visszajött, így szépen lassan újra elkezdtem futni. eleinte csak 30 percet, majd ha jól esett akár 1 órát is edzettem. nagyon figyeltem rá, hogy ne húzzam túl, azaz ne lihegjek, hanem pont olyan tempóba haladjak, amiben még képes lennék beszélgetni, ha éppen nem egyedül edzenék…

ha valakinek van esetleg pulzusmérő órája az még jobb, mert pontosan tudja figyelni, hogy ne menjen fel a pulzusa kb. 150 ütésszám felé. amennyiben kipróbáltad és jól esik a futás az idő előrehaladtával érdemes beszerezni hastartó pántot, mert a nagyobb hasnál már sokkal komfortosabb, kényelmesebb érzetet kölcsönöz, mivel ad egy plusz tartást.

ha valaki nyáron várandós, akkor arra kell figyelni, hogy nagy melegben tényleg tilos futni, mert túlhevülhet a test egy kisebb igénybevétel esetén is és ez nagyon veszélyes lehet a babára nézve. ekkor vagy csak később este, vagy még jobb, ha kora reggel megyünk ki, amikor még hűvösebb az idő.

a várandóság alatti sportolóknak figyelni kell arra, hogy sokkal többet igyanak, mint szoktak, mert ilyenkor egyébként is hajlamosabbak a kismamák a fokozott izzadásra, amit az edzést követően minél hamarabb pótolni kell.

nekem iszonyatosan jól esett a futás a második trimeszter alatt, inkább vissza kellett magamat fogni, nehogy a hév elvigyen magával és túlságosan begyorsuljak! egyetlen kellemetlen tényezővel kellett mindig számolnom méghozzá, hogy folyamatosan kellett pisilnem, így a vége felé már 15 percenként szünetet kellett iktatnom. végül a 34. hét környékén az egyik hegyi futás alkalmával a lágyéki résznél kellemetlen szúró érzés nyílalt belém. azonnal leálltam és tudtam, hogy itt van most vége, egy ideig félre kell tennem a futócipőt. sokat utánaolvastam külföldi oldalakon a várandósság alatti futásnak és a legtöbben pontosan ezért kényszerülnek feladni, mert a szalagok elkezdenek nyúlni és a baba súlya miatt kellemetlenné, de akár nagyon fájdalmassá is válhat a mozgás. ekkor nem szabad tovább erőltetni, mert később sokkal nehezebben vagy egyáltalán nem állnak vissza a szalagok.

így az utolsó hetekben a tempós gyors hosszú sétákra váltottam, mert ex-sportolóként szükségem volt a mozgásra, hogy levezessem a feszültséget, félelmeimet, ami valljuk be az első szülés és gyerkőc előtt vannak bőven. a mozgás segített tartani a súlyomat is, mindössze 8 kg-ot szedtem fel a terhesség alatt. nem csak esztétikailag fontos, de a túl sok megszaporodott kg káros lehet rád és a babára nézve is, ráadásul nehezebb a vajúdás is, hát ezt mondjuk nem tudom alátámasztani, mert nekem nagyon nem volt egyszerű:)

íme néhány pozitívum, ami a terhesség alatti futásnak köszönhető:

  1. sokkal kevésbé hajlamos az anyuka a vizesedésre
  2. kisebb a terhességi diabétesz és magas vérnyomás kockázata
  3. kiegyensúlyozottabb és boldogabb lehet a kismama az endorfintermelődésnek köszönhetően, ami pozitív hatással van a babára is
  4. javul a magzat oxigénellátása
  5. növeli a magzat stressztűrő képességét és javítja az idegrendszeri fejlődését
  6. javítja az édesanya szív- és érrendszeri funkcióit
  7. segít kordában tartani a terhességi súlygyarapodást
  8. ritkábban fordulnak elő izomgörcsök

kíváncsi vagyok a ti tapasztalataitokra is a terhesség alatti futás vagy mozgással kapcsolatban! ti csináltatok/csináltok valamit? Mi volt az, ami bejött, vagy ami nagyon nem esett jól? én például 1 hossz úszás után kijöttem a medencéből, mert nagyon húzódott a hasam, holott ugyebár az úszást javasolják a legtöbben a várandósság alatt. ez is mutatja, milyen sok félék vagyunk és nem lehet általánosítani, hanem mindenkinek meg kell találni a számára legmegfelelőbb lehetőséget.

végül íme Panna 6 hónaposan, aki elképesztően vidám baba és le sem tagadhatná olimpikon apukáját, valamint fanatikus anyukáját, akivel már a születése előtt is rótta a kilométereket.

IMG_0493

Fotó.

Leave a Reply