Nem házasodtál túl fiatalon?

 képházasság

 

“Neeeeem!”

“Nem bántad meg, hogy ilyen fiatalon házasodtál???”   “Neeeeem!”
Ezek az első kérdések, amiket mindig meg kell válaszolnom, mikor megtudják, hogy 25 éves korom ellenére 3 éve házas vagyok. Nem is értem mit várnak, főleg a távoli ismerősök mi lesz a válaszom???

De nagyon megbántam, de már nincs mit tenni” vagy “Csak nem válok el ilyen fiatalon ennyire hamar” vagy “Uhhh ne is mondd, ha újra dönthetnék, akkor vártam volna még pár évet!” ?????

De amikor mondom, hogy nem köszönöm szépen örülök, hogy így döntöttem, akkor egyfajta csalódottságot látok az arcukon, nem ilyen választ szerettek volna hallani! Volt már olyan, aki hosszasan győzködött, hátha kibukik belőlem, hogy nem is olyan jó buli ez a házasosdi 21 évesen…

Azt is megfigyeltem, hogy ezt általában olyan emberek kérdezik, boncolgatják és fejtik ki a véleményüket, akik a saját félelmeikre szeretnének választ kapni és valójában ők őrlődnek ezen a kérdésen, vagy csak általánosan a házasság intézményén.

Ilyenkor jól elkuncogok magamban és végighallgatom, hogy mitől is kellene félnek, miért nem működhet (ami nekem működik). Végül, amikor végképp nem tudnak mit előrántani, akkor jön a: “Na majd 10 év múlva meglátod!” mondat egy gúnyós mosoly kíséretében.

Ugyanakkor, ha valaki megkérdez, akkor azt mondom, hogy nem mindenkinek való a korai menyegző és ha valaki nem érzi az idejét és szeretne még élni Isten ments, hogy oltár/anyakönyvvezető elé álljon.

Egy picit speciálisabb a mi szituációnk, mivel a férjem 13 évvel idősebb, így csak én voltam fiatal (bocs Csabi:) mikor kimondtuk a boldogító igent.
Szerintem mindenre van példa és ellenpélda is, ráadásul nagyon mások vagyunk, más igényekkel, kapcsolatokkal, elvárásokkal. Hogy a viharba lehetne azt mondani, ha betöltöd az X évet, na, akkor tökéletesen készen állsz a frigyre? Megjegyzem, szerintem van olyan, aki sose lesz elég érett egy egyenrangú kapcsolathoz.
Na, akkor lássunk néhány vitathatatlan előnyt a korai házasság mellett:

  1. Az embernek még nincs annyi rigolyája, könnyebben alkalmazkodik, míg 30 évesen már mindenről kialakult véleménye, elképzelése van.
  2. 20 évesen az embernek általában még semmilyen anyagi java nincsen, így abban biztosak lehetünk, hogy nem ezt akarja megszerezni a jövendőbelink:)
  3. A Harvard Egyetem kutatása alapján azok a párok, akik a 20-as éveikben házasodnak, többet szeretkeznek, mint akik később kötik össze az életüket: Uraim kell ennél több indok?
  4. A brit Egészségügyi és Szociális Viselkedéseket kutató folyóirat felmérése alapján a fiatal házasok kevesebb alkoholt fogyasztanak, egészségesebben étkeznek és sokkal kevesebb arányban híznak el
  5. Az én plusz pontom: nem kell felesleges köröket futni, hatalmas biztonságot ad, hogy már egészen fiatal koromtól mellettem áll a férjem és mindenben támogat

 

Untitled 2 Untitled 3

This entry was posted in Család.

Leave a Reply